Avl

To populære eliteokser

Hans Storlien

Leder kunde- og medlemstjenester i Geno

Toppkandidater inn til sommerinseminasjon

Denne gangen presenteres to okser som begge kommer ut som nye eliteokser til alle i løpet av juni måned. Disse vil være viktige bidragsytere for å produsere mer sommermjølk. Dette er korgenværingen 12352 NR Reinaaga-P og gudbrandsdølen 12355 NR Brandstad. Begge er okser som vil være svært aktuelle for mange kyr, og med sommermjølkkampanje i gang i disse dager vil disse to være viktige bidragsytere.

12352 NR Reinaaga-P

Oksen er en av de høyest rangerte oksene med en avlsverdi på 44. Oksen er kollet, og vil være i det norske markedet til desember. Dette er en ekstremt god okse på eksteriør og produksjon.

Slekt og geografi

1877 Fløyel.

Foto: Privat

12352 NR Reinaaga-p.

Foto: June Witzøe

Oksen er fra Nordland fylke, nærmere bestemt Korgen. Oppdretter er Reinåga Samdrift Da. Faren er 12123 Lo-P med 12011 Elnes som morfar. Dette er halvbror til 12335 NR Austgard-P som er inne i sin andre periode som eliteokse.

Mora er 1877 Fløyel som er født på høsten i 2020 har hatt to kalver og venter sin tredje kalv nå i august. Kua har total avlsverdi på 15. Kua er ifølge oppdretter ei anonym og usynlig lita ku med høy produksjon. Fløyel har en gjennomsnittavdrått på 9 559 kg og ligger godt over buskapsmiddelet. Turid i Reinåga samdrift kan fortelle at 1877 Fløyel har akkurat det kulivet både ku og oppdretter ønsker seg. Hun styrer livet selv, spiser går og melker seg og slapper av når det passer seg – ei helt problemfri ku!

Egenskaper

Koblingen mellom mor og far er som forventet, men scorer bedre enn snittet av mor og far på mjølk og innhold. Den gir gode koblinger på både kjøtt, fruktbarhet, hastighet, lynne, jur, bein og klauvhelse. Oksen er veldig sterk på alle kalvingsegenskapene og er derfor en god kandidat til kviger. Reinaaga utmerker seg med høy produksjon og godt eksteriør. Den vil gi døtre med svært gode jurfester og gode verdier på spener. Døtrene vil mjølke godt og de som ønsker fokus på holdbare kyr – her er oksen som kan bidra sterkt til dette med en holdbarhetsindeks på 131.

Oksen har produsert kjønnsseparert sæd (REDX), da den gir lette døtre med høy produksjonskapasitet og godt eksteriør. En liten begrensning på denne kan være hastighet, men med gode kombinasjoner i avlsplanen bør dette gå bra. 12352 Reinaaga-P passer utmerket på mange av de gode kvigene dere måtte ha klare for inseminasjon nå fram til desember.

12355 NR Brandstad

Oksen er hornet og har 43 i avlsverdi, og er også blant de høyest rangerte i Geno avlsplan. Oksen vil etter planen være eliteokse fram til desember 2024. Den har produsert REDX og vi forventer dosene av oksen vil gå som «varmt hvetebrød»

Slekt og geografi

1648 Leikny.

Foto: Privat

12355 NR Brandstad.

Foto: June Witzøe

Oksen er født på Vinstra i Gudbrandsdalen hos Øyann Brandstad og Kjetil Hage. Oksen er sønn av VR-oksen 24054 VR Error og morfar er toppoksen 12027 Storflor. Mor til oksen er 1648 Leikny som har hatt to kalvinger og nettopp er inseminert for sin tredje kalv nå i mars. På papiret ser vi at denne kua utmerker seg med veldig høye avdråttstall og samtidig veldig gode verdier for innhold fett og protein. Kua har i dag en avlsverdi på 33. Øyann og Kjetil beskriver kua som svært snill og rolig, hun har mjølket svært godt, sjøl med deler av laktasjonen på setra. Kua har 11728 Rud-PP i anetavla si, og med sin litt krevende profil kan vi se hvilken betydning dette har hatt for 12355 NR Brandstad. Øyann og Kjetil kan også fortelle at det er far Johan Brandstad som er oppdretter av kua, og tidligere avlsrådgiver Bjørnar Rundsveen skal ha en del av æren for at denne oksen er blitt til. Igjen, ser vi at god avlsplanlegging gir resultater.

Egenskaper

Denne oksen har vært ekstra heldig på noen av kombinasjonene der han scorer betydelig høyere enn både mor og far. Dette gjelder spesielt på mjølk der 12355 har avlsverdi på 137 og der mor har 121 og far 119. Noe tilsvarende er også for lynne der mor har avlsverdi 87, far 101, mens 12355 oppnår 105. Med en avlsverdi på 126 på jur har han fått mye fra far, for 1648 Leikny ligger på 109 for denne egenskapen. Oksen kommer ut på et snitt av mor og far på hastighet, og bein. For klauvhelse derimot har oksen fått litt svakere verdier enn mor og far. 12355 har 90 på klauvhelse. Brandstad er sterk på kalvingsegenskaper og vil være en veldig god kandidat på kviger. Hvis vi ser på profilen på Brandstad, så ser vi at mange av 11728 Ruds svakheter er reparert veldig godt i dette tilfellet.

Denne oksen har produsert kjønnsseparert sæd da den har super profil for dette. Den gir døtre som har enorm kapasitet på mjølk og er en lettbygd type. Eneste svakheten på denne oksen er at han gir noe tynne spener, så avlsplanen vil nok prioritere denne oksen inn på kyr som avlsmessig har gode verdier for denne egenskapen.

Som nevnt innledningsvis så går vi inn i en periode der det er ønskelig å få fram gode kvigekalver slik at disse vil kalve inn til riktig tid for sommermjølk vår/sommer 2027. Langt fram, men å legge de gode planene for dette allerede nå er viktig, og i dette bildet er oksene Reinaaga og Brandstad supre kandidater.